Almanya’da fabrika siparişleri martta arttı

Almanya’nın Mart Ayı Fabrika Siparişleri Arttı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fabrika siparişlerine ilişkin mart ayı geçici verilerini açıkladı.

Ülkede yurt içinde üretilen ürünler için siparişler, martta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,6 yükseldi. Fabrika siparişleri geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 3,8 arttı.

Almanya’da martta yurt içi siparişler aylık yüzde 2, yabancı siparişler yüzde 4,7 artış kaydetti. Ayrıca, Euro Bölgesi’nden yeni siparişler yüzde 8 ve diğer ülkelerden gelen siparişler yüzde 2,8 arttı.

Mart ayında ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 2,5, tüketici malı üreticilerinin siparişleri yüzde 8,7 artış gösterdi. Sermaye malı siparişleri de yüzde 5,7 yükseldi.

Destatis, martta imalatta yeni siparişlerin artmasında başta yüzde 14,5 artan elektrikli ekipman imalatı, yüzde 5,3 artan makine ve ekipman imalatı ve yüzde 17,3 artan ilaç sektörü gibi sektörlerin katkı sağladığını belirtti.

ABD Gümrük Tarifelerinin Etkisi

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, martta fabrika siparişlerindeki artışın kısmen ABD’nin açıkladığı gümrük vergisi artışlarına tepki olarak ortaya çıkan beklentisel etkilerden kaynaklandığı ifade edildi.

Analistler, ABD’nin gümrük vergisi politikasının geleceğine ilişkin belirsizliklerin bazı siparişleri geri çekebileceği uyarısında bulundu. Bu durum, Almanya’da yeni kurulan hükümetin iş dünyası dostu yapısal reformları hayata geçirmesini daha da önemli hale getirebilir.

Ekonomik Zorluklar

Almanya, 2024 ve 2023 yıllarında ekonomik gerileme yaşadı. Trump’ın gümrük vergisi politikası ve küresel ticaretteki belirsizlikler, Alman ekonomisini olumsuz etkilerken, ülke ekonomisi zorlu bir süreçten geçiyor.

Hükümetin yüzde 0 büyüme tahminine rağmen, Alman ekonomisi Trump’ın politikalarının etkisiyle büyüyememe riskiyle karşı karşıya. Ancak hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımların etkisiyle ekonomi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüyerek resesyondan kaçmayı başardı.

Related Posts

Ekonomik zorluklar nedeniyle düşük maliyetli hava yolu şirketi faaliyetlerini durduruyor

Avustralya merkezli Qantas Havayolları’nın iştiraklerinden biri olan Singapur merkezli düşük maliyetli hava yolu şirketi Jetstar Asia, operasyonlarını durdurma kararı aldı. Şirketten yapılan açıklamada, 31 Aralık 2025 tarihi itibarıyla tüm uçuşların …

Krizin gölgesinde altın parladı: Uzmanlar bu seviyelere dikkat çekti

İsrail’in İran’a yönelik gerçekleştirdiği saldırılar, küresel piyasalarda güvenli limanlara yönelimi hızlandırdı. Altın fiyatları tırmanışa geçti. Ons altın kritik dirençleri zorlarken gram altında da yeni rekorlar görüldü.

Ekonomist Alaattin Aktaş: Hazinenin uzun vadeli borçlanmasının nedeni enflasyonun düşeceğine inanmamaları olabilir

Ekonomist Alaattin Aktaş: Hazinenin uzun vadeli borçlanmasının nedeni enflasyonun düşeceğine inanmamaları olabilir

Fed faiz indirimine gidecek mi?

ABD’de TÜFE beklentilerin altında gelmiş olmasına rağmen yaz boyunca Amerika Merkez Bankası’ndan (Fed) faiz indirimi beklenmiyor.

Uçtu uçtu altın uçtu: Nereye varacak bu işin sonu

Altın fiyatlarında dalgalı seyir devam ediyor. Yatırımcıların güvenli limanı olarak görülen altın, 12 Haziran 2025 Perşembe günü de yakından takip ediliyor. Özellikle dün yaşanan fiyat hareketliliği sonrasında gram, çeyrek ve cumhuriyet altınında …

İşten ayrılırken atılan bir imza size pahalıya patlayabilir

İkale sözleşmesiyle iş akdinin karşılıklı anlaşmayla sona erdirilmesi, taraflara bazı haklardan feragat anlamına gelebilir. Bu nedenle sürecin yasal çerçevede değerlendirilmesi ve hak kaybı yaşanmaması adına dikkat edilmesi gereken hususlar büyük önem taşıyor.