Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japon Araştırmasına Göre Kış Aylarında Doğanların Metabolizması Daha Sağlıklı

Japonya’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 356 genç erkek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, kış aylarında doğan bireylerin metabolik sağlıklarının daha iyi olduğu ortaya çıktı. Bu grup, daha düşük vücut kitle indeksi (BMI), daha az iç organ yağı ve daha yüksek enerji harcaması gibi özelliklere sahipti.

Soğuk Hava Bedeni Nasıl Etkiliyor?

Bilim insanları, bu bulguları doğrulamak amacıyla farklı yaş ve cinsiyetten 286 kişilik ikinci bir grup üzerinde de benzer testler gerçekleştirdi. Sonuçlar, kış aylarında doğan bireylerin bel çevresinin daha ince, karın içi yağ oranının daha düşük ve kahverengi yağ aktivitesinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Araştırmada önemli bir detay da, doğum tarihinin değil gebeliğin başladığı dönemin metabolizmayı etkilediğidir. Yani, temel faktör, ne zaman doğduğumuzdan ziyade, yaklaşık dokuz ay önceki mevsimdir.

Bilim insanlarına göre, bu durum, anne veya baba adaylarının vücudundaki biyolojik izlerin çevresel koşulların etkisiyle değişmesinden kaynaklanabilir ve bu değişikliklerin çocuklara aktarılmasını sağlayabilir. Fareler üzerinde yapılan benzer çalışmalar da, soğuğa maruz kalan farelerin yavrularının daha hızlı metabolizmaya sahip olduğunu göstermiştir.

Tokyo Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Takeshi Yoneshiro liderliğindeki ekip, bunu “gelecekteki zorluklara karşı biyolojik bir hazırlık” olarak tanımlıyor ve vücudun kendisini gelecekteki olası zorluklara karşı önceden programladığını belirtiyor.

Uzmanlar, annelerin ve babaların maruz kaldığı çevresel koşulların ve genel sağlık durumlarının, sadece gebelik döneminde değil, bu dönemden önce dahi çocukların gelecekteki sağlığını etkileyebileceğini vurgulamaktadır.

Related Posts

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Ünlü doktor uyardı: Duşta yaptığınız bu hata hayati tehlike taşıyor

Ünlü damar sağlığı uzmanı Dr. Max Maddahali, aşırı sıcak duşların ciddi sağlık riskleri yaratabileceği konusunda uyardı. Özellikle duş suyu sıcaklığının birkaç derece fazla olması, tansiyon düşüklüğüne ve bayılmaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabilir.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

15 yıllık diyaliz tedavisi organ nakliyle sona erdi

15 yıllık diyaliz tedavisi organ nakliyle sona erdi

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Tablet ve telefonla vakit geçirenlerde görülüyor

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Çağımızın en yaygın sorunlarından biri! ‘Aşırı düşünmeyle başa çıkmak mümkün’

Aşırı düşünmenin, çağımızın en yaygın psikolojik sorunlarından biri olduğunu ve zihinsel sağlığı ciddi şekilde etkilediğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, aşırı düşünme (overthinking) hakkında bilgilendirmede bulundu.